کنگره ااکسیدا 99

تغییر زمان برگزاری اکسیدا ۲۰۲۰

اطلاعیه جامعه دندانپزشکی ایران در راستای برگزاری کنگره اکسیدا سال ۱۳۹۹

به اطلاع همکاران ارجمند؛
سخنرانان،مدیران پانل،  دانشجویان دندانپزشکی، تکنسین های پروتز و لابراتوار، بهداشتکاران دهان و دندان، تکنسین های سلامت دهان، مدیران محترم  شرکت های تهیه وتولید وتوزیع  مواد و تجهیزات دندان پزشکی و کلیه شرکت کنندگان اکسیدا۲۰۲۰می رساند؛
با توجه به شیوع بیماری COVID19 و سرعت انتقال بالای آن وتوصیه مدیران و کارشناسان به عدم برگزاری اجتماعات در بازه زمانی اپیدمی بیماری و نیز اظهار نگرانی مکرر اساتید و همکاران جامعه دندانپزشکی ایران و مجری اکسیدا ۲۰۲۰ و اتحادیه تهیه و توزیع و نیز مدیران شرکت های مواد و تجهیزات دندانپزشکی،تاریخ برگزاری شصتمین کنگره علمی و بین‌المللی جامعه دندانپزشکی ایران به همراه نمایشگاه مواد و تجهیزات دندانپزشکی( اکسیدا ۲۰۲۰ ) به تاریخ ۱۳ لغایت ۱۷ مرداد ماه ۱۳۹۹موکول می گردد.  اگر چه از چند هفته پیش با توجه به شیوع بیماری موضوع به تاخیر انداختن اکسیدا ۲۰۲۰ مد نظر قرار گرفته بود، لیکن تلاش  این بود که با توجه به مشکلات تقویم نمایشگاهی در مرکز نمایشگاه های بین المللی تهران اعلام خبر به تعویق افتادن اکسیدا ۲۰۲۰ همراه با تعیین زمان جایگزین مناسب  باشد. خوشبختانه با نظر مساعد مسئول  مرکز نمایشگاه های بین المللی تهران، سالن های برگزاری کنگره و نمایشگاه نیز تغییری نخواهد داشت.
ضمن آرزوی سلامتی برای کلیه همکاران و هم میهنان عزیزمان از اعضای جامعه دندانپزشکی می خواهیم در فرصت ایجاد شده مراحل عضویت در جامعه و ثبت نام در کنگره را به انجام دهند. همچنین از مدیران محترم شرکت ها تقاضا داریم حداکثر مساعدت را با مجری اکسیدا ۲۰۲۰ جهت برگزاری هرچه باشکوهتر این اتفاق مهم ملی در تاریخ جدید به  انجام رسانند.

دکتر محمد بیات
رئیس اکسیدا ۲۰۲۰

 

زمان بازگشایی دندانپزشکی‌ها

بازگشایی هدفمند مراکز خدمات دندانپزشکی

دبیر کمیته مشورتی دندانپزشکی ستاد کرونا، از بازگشایی مجدد مراکز ارائه خدمات دندانپزشکی در کشور خبر داد.

بهزاد هوشمند، در گفتگو با بخش خبری شبکه خبر سیما، گفت: پیرو ابلاغیه بیست و هفتم اردیبهشت ۹۹ معاونت درمان وزارت بهداشت، تمامی همکاران دندانپزشک مراکز خصوصی و دولتی سراسر کشور با ورود به سامانه salamat.gov.ir نسبت به خوداظهاری و مشاهده دستورالعمل های ابلاغی اقدام به ثبت نام نموده و ارائه خدمات دندانپزشکی را بدون هیچ محدودیتی آغاز نمایند.

وی با تاکید بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی، افزود: خدمات دندانپزشکی در مطب‌ها و کلینیک‌ها، با رعایت دقیق نکات بهداشتی امکان پذیر است.

هوشمند ادامه داد؛ هموطنان باید بدانند که بیماری کرونا هنوز به پایان نرسیده و باید پروتکل‌های بهداشتی را جدی بگیریم.

وی با اشاره به اینکه مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی آماده ارائه خدمات هستند، گفت: همکاران دندانپزشک باید با مراجعه به سامانه وزارت بهداشت، از نحوه بازگشایی‌ها و دستورالعمل‌های آن مطلع و آگاه شوند.

هوشمند افزود: در مناطق قرمز کشور، ارائه خدمات دندانپزشکی اورژانسی بلامانع است.

دندانپزشکی و کرونا

آیا رفتن به دندانپزشکی در این ایام کرونایی خطرناک است؟

با توجه به این که موثرترین راه برای مقابله با ویروس کرونا پیشگیری از ابتلای به این بیماری است، درمان قطعی و موثری تاکنون برای آن کشف نشده است.

به طورکلی دندانپزشکی ایران با هدف کنترل همه گیری ویروس کرونا در محیط کار و کاهش خطرات احتمالی پیشنهاد می شود:

تمام اعمال دندانپزشکی غیر اورژانس با هدف پیشگیری از انتشار ویروس، در صورت امکان تا زمان اعلام وضعیت عادی با تأخیر انجام شود.

همچنین از انجام اعمال دندانپزشکی غیرضروری و علی الخصوص درمان هایی که موجب پخش ویروس در محیط مکان ها می شود خودداری کنیم.

اگر مراکز درمانی در مجتمع ها و ساختمان های پزشکی است، آسانسورها را چندین بار و در طول روز ضد عفونی کنیم و نحوه صحیح کمترین تماس با سطوح درب ورودی به مراجعین و کادر درمانی آموزش داده شود.

به کلیه بیماران پس از ورود به مراکز درمانی توصیه می شود از آوردن همراهان غیرضروری خودداری کرده و از تجمع در اتاق انتظار جلوگیری کنند.

از تجویز داروهای کورتیکواستروئیدها به بیماران خودداری کنند و اساساً از هرگونه سرکوب سیستم ایمنی اجتناب کنیم.

سطوح یونیت و سایر موارد ضروری را با پوشش های یکبار مصرف بپوشانیم.

وضعیت تب و تنفس بیماران مشکوک را بررسی کنیم و در صورت برخورد به هرگونه مورد مشکوک، آن ها را به مراکز درمانی هدایت کنیم.

از پذیرش مراجعینی که دارای بیماری های با زمینه ریسک بالا در ابتلا به ویروس کرونا، مانند: دیابت، بیماری های قلبی عروقی، تنفسی، کلیوی، اتوایمیون و بیماری های خاص قرار دارد جدی بگیریم.

کلیه کارکنان مراکز درمانی از پوشش کامل محافظتی و ماسک به طور دائم استفاده کرده و در تمام مدت کار از دستکش استفاده وحتی المقدور در مواقع استفاده از کارت بانکی و یا اسکناس، از دستکش یک بار مصرف استفاده شود.

همکاران دندانپزشک و دستیاران ایشان در هنگام کار بر روی دندان بیمار، علاوه بر ماسک و پوشش های محافظتی دیگر حتماً از شیلد محافظ و کلاه و به عبارتی پوشش کامل استفاده کنند.

تمامی پسماندها را در کیسه های مخصوص بسته بندی انجام داده، موارد یکبار مصرف مخصوص بیمار و پوشش های مختلف از جمله پوشش های یونیت، صندلی، لامپ یونیت و پیش بند، را با دقت کامل پس از مصرف و با دستکش محافظ و در سیستم پسماند جهت امحاء بسته بندی کنیم.

با این تصور افراد مراجعه کننده می توانند یک ناقل فرض شوند، کلیه قوانین و رویه ها برای برقراری ارتباط با رعایت ویروس هپاتیت به کار می رود.

ضمن دعوت به آرامش عموم مردم، خطر انتشار و جدی نگرفتن این بیماری را به افراد گوشزد کنیم و در بالابردن سطح آگاهی آن ها نقش موثری داریم.

سند برآورد نیروی انسانی دندانپزشکی رونمایی می‌شود

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی وزارت بهداشت، گفت: سند برآورد نیروی انسانی دندانپزشکی، تدوین شده و امیدواریم تا پایان امسال رونمایی شود.

بهزاد هوشمند، در مراسم افتتاحیه هجدهمین کنگره بین المللی جراحان دهان، فک و صورت در سالن همایش هتل المپیک، افزود: این سند بعد از تصویب شورای عالی گسترش وزارت بهداشت، به منظور توسعه کار به عنوان سند کشوری در دبیرخانه در دستور کار قرار می گیرد.

وی اظهار امیدواری کرد که نمایندگان مجلس به خصوص کمیسیون بهداشت و درمان، اهتمام جدی به مصوبات کارشناسی در کشور داشته باشد.

هوشمند با اشاره به اینکه اکنون وضعیت خوبی در این زمینه نداریم ، بیان داشت: وضعیت ما در مقطعی درراستای توسعه زیرساخت مدار نبوده و این روند باید تغییر و کیفیت آموزش ارتقاء یابد، باید همه انجمن های حوزه پزشکی پای کار بیایند تا موفق به انجام این کار بزرگ در کشور شویم.

دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه برای ارتقای خدمات درمانی و تخصصی در کشور نیاز به همدلی داریم، افزود: بزرگ ترین مشکل در مدیریت کشور، جزیره ای عمل کردن است و این کار سبب آسیب شده است.

وی افزود: کانون های خودمختار هستیم و به نظر نمی رسد این روش کار کردن برای سلامت در کشور مطلوب باشد و با همدلی بیشتر و پای کار آمدن در کنار بخش دولتی قطعا می توان ثمرات بسیار مفیدی در کیفیت آموزش و خدمات، داشت.

هوشمند بیان داشت: رشته جراحی فک و صورت پل ارتباطی بین دندانپزشکی و پزشکی است و جایگاه خاص و ویژه ای برای موفقیت های رشته دندانپزشکی کشور داشته است، حدود پنج رشته فلوشیپ در جراحی فک و صورت داریم که امیدواریم این تعداد توسعه یابد، همچنین اکنون حدود ۲۴۰ رزیدنت در حال تحصیل هستند.

مشاوره ارتودنسی

بهترین سن مشاوره ارتودنسی

بهترین سن مشاوره ارتودنسی

دانشیار ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی مطرح کرد؛

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در ارتباط با درمان ها و مشاوره ارتودنسی در سنین مختلف، توضیحاتی ارائه داد.

سوده طهماسب، با بیان اینکه در ذهن عموم مردم کاربرد ارتودنسی فقط شامل مرتب و ردیف کردن دندان ها می شود، گفت: حیطه درمان های ارتودنسی بسیار وسیع تر از مرتب و منظم کردن دندان هاست و درمان ناهنجاری های فکی را در بر می گیرد.

وی با بیان اینکه درمان ارتودنسی شامل جا به جایی های دندانی و اصلاح رشد فک بالا و پایین می شود گفت: واژه ارتودنسی از دو بخش ارتو و دانسی به معنی دندان های صاف و راست تشکیل شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: اگر مشکلات فکی کودکان به موقع تشخیص داده شود و به متخصص ارجاع شوند، می توان بسیاری از این مشکلات را در سن رشد اصلاح کرد تا در آینده به درمان های پیچیده ای مانند جراحی های فک و صورت نیاز نشود.

طهماسب ادامه داد: حتی برخی از ناهنجاری های خاص مانند شکاف لب و کام و یا سندروم های خاصی که ناحیه فکر و صورت را درگیر می کند نیاز به درمان های ارتودنسی دارند که هم شامل اصلاح وضعیت دندان ها و هم اصلاح وضعیت فک ها می شود.

دانشیار ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی شهید بهشتی افزود: بنابر این علی رغم اینکه در ذهن عموم مردم کاربرد ارتودنسی مربوط به جنبه های زیبایی می شود، اما در کنار این کاربرد ارتودنسی جنبه اصلاح ناهنجاری های فکی و بهبود کیفیت جویدن غذا و همپوشانی های دندانی نیز دارد.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: برخی درمان های ارتودنسی به منظور کمک به سایر درمان های دندانپزشکی مانند گذاشتن برخی پروتزها، ایمپلنت های دندانی و جراحی های فک و صورت انجام می شود.

 

سن مشاوره ارتودنسی

هفت سالگی مناسب ترین سن مشاوره تخصصی ارتودنسی

طهماسب درباره سن مناسب ارتودنسی توضیح داد: طبق استانداردها تمامی کودکان در ابتدای دوره دندانی مختلط یعنی حدود ۶ تا ۷ سالگی لازم است که تحت مشاوره تخصصی ارتودنسی قرار بگیرند.

وی یادآور شد: مشاوره ارتودنسی تخصصی به این معنی نیست که حتما باید در صورت وجود مشکل در همین سن درمان آغاز شود، بلکه مشاوره کمک می کند که تشخیص داده شود آیا کودک به پیگیری های بعدی نیاز دارد یا خیر، همچنین اگر مشکلی وجود دارد نیاز به شروع درمان است و یا اینکه باید در سنین بالاتر انجام شود.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه با بیان اینکه ممکن است مشکلاتی وجود داشته باشد که در همان سن نیاز به درمان های پیشگیرانه و مداخلات اولیه داشته باشد، تاکید کرد:  بنابر این لازم است همه کودکان از سن هفت سالگی مورد مشاوره تخصصی ارتودنسی قرار گیرند.

بزرگسالان می توانند از آثار ارتودنسی بهره مند شوند

طهماسب ادامه داد: البته بزرگسالانی هم وجود دارند که از وضعیت فک و دندان هایشان راضی نیستند و در سنین پایین تر امکان درمان برایشان وجود نداشته و یا اینکه به این مسئله توجه نکرده اند و تازه در سنین بزرگسالی توجهشان به این موضوع جلب شده است، این افراد نیز می توانند هم از درمان های ارتودنسی و هم در صورت نیاز از جراحی فک بهره ببرند.

وی با بیان اینکه حرکت دندانی را می توان در هر سنی  انجام داد، یادآور شد: البته در سنین بالاتر درمان های ارتودنسی به ملاحظات خاصی نیاز دارد، اما امکان پذیر است.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه افزود: البته اگر سن رشد گذشته باشد، اصلاحات ناهنجاری ها و مشکلات فکی، فقط با انجام جراحی و ارتودنسی امکان پذیر است.

طهماسب درباره انواع دستگاه های ارتودنسی توضیح داد: به طور کلی این دستگاه ها به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می شوند، دستگاه های متحرک دستگاه هایی هستند که بیمار خودش می تواند آن را داخل دهانش قرار دهد و دستگاه های ثابت دستگاه هایی هستند که در دهان بیمار به طور ثابت قرار می گیرند و اجزای دستگاه با مواد مخصوص روی دندان ها چسبانده می شوند و بیمار قادر نیست این نوع دستگاه ها را از دهانش خارج کند و خود مجددا آن را داخل دهانش قرار دهد.

دانشیار ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره این دستگاه ها توضیح داد: هریک از این دستگاه ها انواع مختلفی دارند، ممکن است دستگاه های متحرک از نوع پلاک های ساده، یک فک، دو فک و یا نامرئی باشند. این ها با توجه به ظاهر و کارایی با یکدیگر متفاوت اند و وجه اشتراکشان این است که توسط بیمار داخل دهان قرار می گیرند.

وی با بیان اینکه کارایی انواع دستگاه های متحرک با یکدیگر متفاوت است، گفت: اثر بخشی این دستگاه ها کاملا وابسته به همکاری بیمار است، هرچقدر بیمار بهتر و بیشتر از این دستگاه ها استفاده کند اثربخشی آن ها بیشتر خواهد بود.

طهماسب افزود: این دستگاه ها می توانند حرکات دندانی را برای بیمار ایجاد کنند و یا اینکه حتی برخی از اصلاحات رشدی نیز را امکان پذیر کنند.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه درباره دستگاه های ثابت که بر روی دندان ها به صورت ثابت چسبانده می شوند، گفت: این دستگاه ها نیز انواع مختلفی دارند، این دستگاه ها شامل سیم ها و براکت های فلزی و یا براکت هایی به رنگ دندان، سرامیکی و پلاستیکی  می شوند که هریک از آن ها کارایی های خاصی دارند و می توانند برای حرکات دندانی استفاده شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، یادآور شد: دستگاه های ثابت و متحرک از نظر رعایت بهداشت و کارایی با یکدیگر متفاوت اند؛ دستگاه های متحرک از این حیث که در دهان بیمار به صورت ثابت قرار دارند نیاز به صرف زمان و دقت بیشتری برای کنترل بهداشت دارند.

وی افزود: افرادی که دستگاه های ثابت ارتودنسی در دهانشان قرار دارد، خصوصا کودکان و نوجوانانی که ممکن است آگاهی زیادی نسبت به اهمیت رعایت بهداشت دهان و دندان نداشته باشند، اگر وقت و دقت کافی برای تمیز کردن دستگاه ها صرف نکنند احتمال پوسیدگی و آسیب به دندان ها و لثه هایشان افزایش می یابد.

 

بهترین سن مشاوره ارتودنسی

دو برابر شدن مدت زمان حداقلی رعایت بهداشت دهان و دندان پس از ارتودنسی

طهماسب درباره نکات بهداشتی ضروری ارتودنسی توضیح داد: قبل از ارتودنسی به بیماران هشدار می دهیم که بعد از ارتودنسی زمان مسواک زدن و استفاده از نخ دندان و رعایت بهداشت حداقل دو برابر خواهد شد، بنابر این در صورت امکان صرف دقت و وقت ارتودنسی را انجام می دهیم، ما برای برخی از بیمارانی که مراجعه می کنند به دلیل وضعیت بهداشت دهانشان درمان ارتودنسی را انجام نمی دهیم، زیرا برای این دسته از افراد ضرر ارتودنسی بیشتر از منفعت آن است.

وی تاکید کرد: بنابر این تا مطمئن نشویم که وضعیت بهداشتی دهان بیمار خوب است و فرد وقت و دقت کافی برای رعایت بهداشت صرف می کند، درمان ارتودنسی را پیشنهاد نمی کنیم.

طهماسب با بیان اینکه رعایت بهداشت دستگاه های متحرک، به دلیل امکان خروج از دهان ساده تر است، گفت: احتمال گیر کردن مواد غذایی در این دستگاه ها کمتر است، اما کارایی آن ها با دستگاه های ثابت متفاوت است، زیرا ممکن است لازم باشد که درمان فردی با دستگاه های ثابت انجام شود و درمان با دستگاه متحرک امکان پذیر نباشد.

وی درباره مبنای انتخاب نوع دستگاه اعم از ثابت و متحرک تصریح کرد: انتخاب ثابت یا متحرک بودن دستگاه مبتنی بر تشخیص پزشک است، زیرا امکان درمان بعضی از بیماران با دستگاه متحرک وجود ندارد، یا اینکه در صورت استفاده از دستگاه متحرک درصد کمتری بهبود برای آن ها حاصل می شود و یا برعکس.

دانشیار ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، یادآور شد: البته در بعضی موارد خیلی خاص و معدود که بین استفاده از دستگاه ثابت و متحرک از نظر کارایی و اثربخشی تفاوتی وجود نداشته باشد، حق انتخاب بر عهده بیمار گذاشته می شود.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه بعد از همه درمان های ارتودنسی نیاز به دوره نگهداری وجود دارد، توضیح داد: این دوره از این لحاظ ضروری است که همه ناهنجاری ها اعم از دندانی و فکی، بعد از اصلاح تمایل به برگشتن به حالت قبل را دارند.

وی ادامه داد: این تمایل طبیعی است زیرا سالها دندان ها، فکین و بافت های نرم در موقعیت ناهنجار قرار داشتند وقتی این موقعیت را در یک مدت زمان کوتاه مثلا یک ساله تغییر می دهیم، طبیعی است که این بافتها تمایل داشته باشند به وضعیت قبلی بازگردند.

طهماسب با بیان اینکه برای مقابله با این تمایل بعد از درمان های ارتودنسی یک دوره نگهداری باید انجام شود، گفت:  البته  این دوره نگهداری وابسته به شدت و نوع ناهنجاری اعم از فکی و دندانی متفاوت خواهد بود.

ویبا بیان اینکه دوره نگهداری باعث کاهش تمایل دندان ها و فک به حالت قبلی می شود، افزود: دوره نگهداری با دستگاه های مختلف انجام می شود و ممکن است از پلاک های متحرک و یا دستگاه ها و سیم های ثابت برای این دوره استفاده شود.

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: اگر این دوره نگهداری به خوبی انجام شود، تمایل به بازگشت کمتر رخ می دهد ولی در صورت بازگشت نیز هرگز دندان ها و فکین کاملا به حالت اولیه بازنمی گردند.

وی درباره مسواک های مخصوص ارتودنسی توضیح داد: زمانی که سیم ها و برکت ها داخل دهان قرار می گیرند نواحی از گیر موادغذایی و میکروبی ایجاد می شود که با مسواک معمولی قابل تمیز کردن نیست، همان طور که نواحی بین دندانی با مسواک تمیز نمی شود و استفاده از نخ دندان برای آن لازم است، زمانی هم که دستگاه های ارتودنسی در داخل دهان بیمار قرار دارد برای تمیز کردن اطراف براکت ها ضروری است حتما از مسواک های مخصوص استفاده شود زیرا مسواک های معمولی نمی تواند کارایی لازم را داشته باشد.

طهماسب درباره درمان دندان ها در دوره ای که دستگاه های ارتودنسی در دهان بیمار وجود دارد گفت: با توجه به اهمیت رعایت بهداشت  در زمانی که دستگاه های ارتودنسی در دهان وجود دارد، اگر بیماری دچار پوسیدگی دندانی شد، حتما باید تحت معاینه دندانپزشک قرار بگیرند تا اگر تشخیص داده شد به ترمیم دندانی و یا درمان لثه نیاز دارند درمان را آغاز کنند.

وی درباره آسیب های احتمالی ناشی از ارتودنسی توضیح داد: اگر سیم و یا کشی که سیم را به براکت متصل کرده، به علت مواردی همچون بازی کردن بیماران خردسال با دستگاه و یا خوردن و گاز زدن خوراکی های سفت،دچار جا به جایی و یا چرخش شود، ممکن است گونه و یا دهان بیمار دچار آزار دیدگی شود؛ در چنین مواقعی بیمار می تواند با استفاده از موم مخصوص ارتودنسی برای جلوگیری از زخم و آسیب دیدگی مانعی بر روی سیم یا براکت بیرون زده ایجاد کند تا در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کند.

آیا پستانک ها و سرشیشه های ارتودنسی اثر گذارند

طهماسب درباره اثر پستانک ها وسر شیشه شیرهای ارتودنسی توضیح داد: تحقیقات زیادی در مورد اثر این وسایل انجام شده است تا مشخص شود این نوع سر شیشه ها چه تفاوتی با سرشیشه های معمولی دارند، نتایج این تحقیقات متفاوت بوده است، اما به نظر می رسد نوع سرشیشه یعنی فیزیولوژیک یا معمولی بودن آن تاثیر زیادی در ایجاد ناهنجاری ندارد.

استفاده طولانی مدت از سرشیشه و پستانک آسیب زاست

معاون آموزشی گروه ارتودنسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه مهمترین مسئله درباره اثر سرشیشه بر ناهنجاری های دندانی، مدت زمان استفاده از این سرشیشه هاست، گفت: هر مدل از این سرشیشه ها و یا پستانک ها اگر طولانی تر از مدت لازم استفاده شود می تواند منجر به ایجاد ناهنجاری هایی در ناحیه دندان های کودکان شود.

وی در پایان تاکید کرد: پیشنهاد ما به والدین این است که نگرانی زیادی درباره نوع سرشیشه و یا پستانک کودکانشان نداشته باشند، زیرا مهم ترین مسئله در این زمینه مدت زمان استفاده از این وسایل است و بهتر است که در موعد مقرر یعنی دو سالگی وسایل مکیدنی از کودک گرفته شود تا در دراز مدت آثار سویی بر روی دندان های کودک ایجاد نشود.

علوم پزشکی شاهرود و ۷ خان پیش‌رو/دانشکده دندانپزشکی در دست پیگیری

شاهرود- ایجاد دانشکده دندان‌پزشکی شاهرود یکی از مطالبات قدیمی مردم است، دانشکده‌ای که مردم و خیران متعهد بر تامین زیرساخت‌های آن شده‌اند و قرار است مجوز آن از سوی وزارت بهداشت نهایی شود.

گروه استان‌ها: امروزه شهرستان شاهرود و میامی یا به‌عبارت‌دیگر شهرهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در راستای زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی وضعیت نسبتاً خوبی را دارد اما هنوز در زمینهٔ زیرساخت‌های تحصیلی و دانشگاهی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی جای کار بسیاری وجود دارد و در این زمینه امّا یکی از مطالبات این حوزه دانشکده دندان‌پزشکی است.

ایجاد دانشکده دندان‌پزشکی طی سه مقطع در شهرستان شاهرود مطرح شده که هر بار این امر به طور ۱۰۰ درصدی به نتیجه نرسیده است اما در آخرین بار و در سال ۹۵ پیش از سفر قاضی‌زاده هاشمی وزیر سابق بهداشت کابینه یازدهم و دوازدهم تفاهم‌نامه‌ای بین خیران سلامت و رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی برای تأمین زمین و ساختمان دانشکده دندانپزشکی، امید را در بین مردم شاهرود برای این زیرساخت مهم زنده کرد.

از سوی دیگر تکمیل ظرفیت‌های دانشگاهی یکی از راه‌های ارتقای خدمات تحصیلی در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود که دارای رشته‌های بسیار خوب و کاربردی است، محسوب می‌شود رشته‌هایی که امروز برای مثال در کارشناسی ارشد بافت انسانی دانشجو می‌پذیرند و در زمره دانشگاه‌های ممتاز کشور نیز قرار دارد.

از سوی دیگر اما الزامات ایجاد یک دانشگاه اصلاً راحت نیست و سه ارگان شامل وزارت بهداشت، وزارت علوم و همچنین دندانپزشکی کشور باید مجوزهای لازم را در کنار نظارت قطب دانشگاه‌های علوم پزشکی منطقه که درباره شاهرود این قطب، دانشگاه علوم پزشکی مازندران محسوب می‌شود، اخذ کرد که خود هفت‌خوانی بسیار پیچیده است، در سال‌های اخیر اما پیگیری رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود و حسینی شاهرودی نماینده این شهرستان در مجلس توانسته شاهرود را به تحقق این رؤیا نزدیک‌تر سازد.

برای بررسی آخرین وضعیت دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، مشکلات مالی این دانشگاه و همچنین معوقات پرستاران در شهرستان‌های شاهرود و میامی و همچنین سبک زندگی سالم با رضا چمن رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به گفتگو نشستیم:

*درباره تعیین تکلیف وضعیت دانشکده دندان‌پزشکی شاهرود بگویید، آیا این امر بالاخره محقق می‌شود؟

در سال ۹۵ وزیر بهداشت وقت برای ایجاد دانشکده دندان‌پزشکی مشروط بر اینکه ساختمان توسط خیرین تجهیز و تکمیل شود قول مساعد دادند اما این امر در همان ابتدا رخ نداد لذا در همان موقع موافقت‌نامه‌ای بین خیران سلامت و رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی شاهرود مبنی برساخت و تجهیز دندان‌پزشکی توسط خیران مبادله شده بود که متعاقباً قاضی‌زاده هاشمی وزیر وقت بهداشت پی‌نویس کرد که به شکل یک واحد خودگردان و با روش پذیرش دانشجوی شهریه پرداز در دستور کار معاونت آموزشی وزارت قرار گیرد.

اما حقیقت امر این بود که دبیرخانه شورای تخصصی دندانپزشکی با این پیشنهاد موافقت نکرده و آن را کنار گذاشته بودند چراکه معتقد بودند اصلاً توسعه کمی در رشته دندان‌پزشکی ممنوع است لذا در سال گذشته مجدداً این امر با پیگیری حسینی شاهرودی نماینده شاهرود و میامی و در یک نشست مشترک با وزیر بهداشت و  معتمدان حوزه سلامت،  مجدداً وزیر همان دستور مؤکدی بر پیگیری امر صادر کرد.

پس از پیگیری‌های صورت گرفته معاون آموزش وزارت بهداشت متقاعد شد که این پروژه دوباره فعال و لذا دستور این امر به شورای تخصصی دندانپزشکی کشور ارجاع داده شد و این شورا به‌سختی پذیرفت و متقاعد شدند که این امر ابتدا در شورای کلان منطقه یک کشور(قطب آمایشی) بررسی شود که آنجا هم با تلاش‌های صورت گرفته از سوی ما و دکتر موسوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران، این امر مورد موافقت قرار گرفت و آخرین تصمیم ارجاع مکاتبات از سوی شورای تخصصی وزارت به دانشگاه علوم پزشکی مازندران (مرکز دبیرخانه کلان منطقه آمایشی) برای ارزیابی تخصصی و میدانی است و به‌هرحال یک هفت‌خانی پیش روی ما قرار دارد لیکن تلاش‌ها کماکان استمرار دارد و نماینده شهرستان نیز قول مساعد وزیر جدید بهداشت را گرفته‌است.

*درباره عدم پرداخت پاداش و معقوقات پزشکان، پرستاران و بازنشستگان نیز توضیح دهید. بسیاری از پرستاران از این بابت شکایت دارند

این امر متأسفانه معضلی در کل کشور است و کسری بودجه دولت و عدم پرداخت مطالبات دانشگاه‌های علوم پزشکی از سوی تأمین اجتماعی و سایر سازمان‌های بیمه‌گر شرایط بحرانی ایجاد کرده است. حقیقت این است کسی که دفترچه بیمه در دست دارد انتظار دریافت خدمات درمانی بر اساس فرانشیز و تعرفه را دارد و ما وظیفه ارائه خدمات داریم اما آن‌سوی معادله هم بیمه‌گزاری است که ۱۲ تا ۱۴ ماه تأخیر در پرداختی‌های خود دارد و رقم‌های ریالی سنگینی را بدهکار هستند. لذا امروز ۹۰ میلیارد تومان فقط از این سازمان‌ها طلبکار هستیم که ۷۰ درصد آن فقط متعلق به تأمین اجتماعی است لذا دولت و وزارت رفاه طرف این امر هستند و باید این منابع را تأمین کنند.

این مسائل مالی حتی باعث استعفای وزیر پیشین شد و وزیر فعلی هم به‌صورت جدی درگیر این موضوع شده تا مشکل کمبود و کسری مطالبات رفع شود و لذا ما شرمنده پرسنل‌مان هستیم اما چندان کاری هم از ما ساخته نیست و باید با تمام توان رایزنی کنیم، در سبک مدیریتی ما همواره مهم‌ترین رسالت تأمین انگیزه و رغبت در نیروی انسانی محسوب می‌شود.

*مهم‌ترین مطالبه دانشگاه علوم پزشکی شاهرود از رسانه‌ها چیست؟

 مهم‌ترین انتظار ما ترویج سبک زندگی سالم و کاهش رفتارهای مخاطره‌آمیز و در کنار آن کمک به توسعه رفتارهای سالم بیشترین توقع از نشریات و رسانه‌ها است، امروز سالم زیستن را باید ترویج کرد و به این سؤالات پاسخ دهیم که چگونه ابتلای به بیماری کم می‌شود و چگونه می‌توان عوارض بیماری‌ها را کاهش داد؟ انتقال پیام‌های تندرستی به مردم تا جایی که هر فرد یک پیام‌آور سلامتی در جامعه باشد و امثال این موارد می‌تواند مهم‌ترین رسالت رسانه‌ها در توسعه تندرستی و کاهش ابتلای جامعه به بیماری‌ها باشد.

رسانه‌ها به‌خوبی می‌توانند در کنار عنصر خبر و اطلاع به فرهنگ‌سازی سلامت نیز کمک کنند به‌عنوان‌مثال خبرگزاری مهردر مقوله آموزش سلامت توانسته در سطح استان سمنان با تولید محتوای حوزه سلامت شامل شهر انسان‌محور و کمک به سبک زندگی سالم نقش‌آفرینی خوبی را داشته باشد و انتظار ما نیز همین نهادینه‌سازی سبک سالم زیستن و کاهش رفتارهای مخاطره‌آمیز است.

*درباره پروژه‌های کلان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود بگویید

جلسات متعددی در تهران با وزارت بهداشت برگزارشده است بخشی از این جلسات و پیگیری‌ها در سفر رئیس‌جمهور و مصوبات آن متبلور شد که از آن جمله می‌توان به طرح توسعه بیمارستان امام حسین(ع) با تصویب اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی اشاره کرد. از سوی دیگر قول‌های قبلی مبنی بر مساعدت در تأمین تجهیزات پروژه‌های بزرگ امروزه با مشکلات اقتصادی و تغییر وزیر بهداشت و برخی معاونین و چالش‌های وزارت خانه مواجه شده.

اورژانس بیمارستان امام حسین(ع) بزرگ‌ترین اورژانس شرق کشور و آماده بهره‌برداری است و فقط تجهیز آن باقی‌مانده و ما امیدواریم بتوانیم این طرح را در کنار پلی‌کلینیک تخصصی شاهرود در آینده نزدیک افتتاح کنیم و همچنان که اشاره کردم بحران کمبود بودجه دولت مانع تجهیز و بهره‌برداری شده است.

درباره توسعه بیمارستان میامی نیز باید گفت در سفر رئیس‌جمهور ۱۰میلیارد تومان برای این امر تصویب شد و دیگر پروژه‌ بزرگی که در سطح دانشگاه علوم پزشکی مطرح است، پروژه‌های سایت دانشگاه شامل کتابخانه، سالن اجتماعات، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات است که سال گذشته به همت نماینده شاهرود و میامی برای آن‌ها ردیف اعتباری مصوب شد.

در بودجه امسال ۴.۵میلیارد تومان برای توسعه فضای آموزشی دانشگاه پیش‌بینی شد که تاکنون دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان از این میزان تخصیص‌یافته و در سفر رئیس‌جمهور نیز ۱۲ میلیارد تومان برای پروژه‌های مذکور تصویب شد.

درمجموع باید گفت ۲۰ میلیارد تومان بیمارستان امام حسین(ع) ۱۲ میلیارد تومان فضای آموزشی دانشگاه و ۱۰ میلیارد تومان برای توسعه بیمارستان امام رضا(ع) میامی از سفر رئیس جمهور به این دانشگاه اختصاص یافت.

*در نشستی با وزیر بهداشت پیگیر اختصاص آمبولانس بودید درباره آن توضیح دهید

در نشست با مسئولان وزارت بهداشت و رئیس سازمان اورژانس کشور پیگیر تأمین آمبولانس بودیم که تاکنون چهار دستگاه تخصیص یافته است البته باید گفت درگذشته نیز با پیگیری مسئولان وقت دانشگاه و نماینده مردم ۱۷ دستگاه آمبولانس و یک دستگاه موتورلانس به دانشگاه علوم پزشکی شاهرود اختصاص‌یافته بود که این چهار دستگاه نیز به آن‌ها افزوده شد. درباره اورژانس ریلی که در شاهرود نیز مطرح شد باید گفت این‌چنین طرح‌ها جنبه ملی دارند و در صورت تصویب در سطح ملی ما نیز می‌توانیم از این طرح برخوردار شویم.

*درباره اورژانس هوایی به‌مثابه یکی از مطالبات مردم توضیح دهید

یکی از قدیمی‌ترین و فعال‌ترین اورژانس‌های هوایی کشور در شاهرود وجود دارد و ما پیگیر بازسازی و تجهیز ناوگان هوایی این اورژانس هستیم لذا برای تأمین بالگرد ویژه امداد و نجات جدای از بحث هلال‌احمر، شرایط ما در شاهرود شرایط خوبی است اما در سطح کشور باید مقوله آمبولانس هوایی و بالگردهای تخصصی مورد توجه قرار گیرد.

اورژانس ۷۴ تخت خوابی شاهرود پنج هزار و ۳۰۰ مترمربع وسعت دارد و این در حالی است که غالباً اورژانس‌های موجود در سطح کشور زیر سه هزار مترمربع وسعت دارند و به همین دلیل معتقد هستیم که این بنا، بزرگ‌ترین اورژانس شرق کشور است و تا سالیان سال می‌تواند نیاز شاهرود و منطقه را پوشش دهد. علاوه بر ۷۴ تخت، بخش‌هایی مانند رادیولوژی، آزمایشگاه و … را نیز در دل خود جای‌داده است یعنی به‌نوعی یک واحد مستقل است که همه امکانات تشخیصی و درمانی دارد.

چالش این طرح امروز تأمین تجهیزات است اگر به‌طور کامل این مجموعه بخواهد تجهیز شود، ۱۶میلیارد تومان اعتبار نیاز خواهد بود و تقریباً معادل همین میزان نیز در بخش عمرانی هزینه شده که پیگیری‌های ما برای تجهیز استمرار دارد.

*درباره بین‌المللی شدن دانشگاه علوم پزشکی شاهرود توضیح دهید

باید صادقانه گفت بین‌المللی‌سازی الزامات بسیار سنگینی دارد به‌نحوی‌که دانشگاه‌هایی مانند علوم پزشکی تهران و شیراز با قدمت بالای ۷۰ سال هنوز در اول راه بین‌المللی سازی هستند. حقیقت امر این است که باید برای بین‌المللی‌سازی تلاش کرد اما دانشگاه‌هایی می‌توانند به این سمت بروند که الزاماتی در راستای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است را داشته باشند، از جمله درصد بالای استاد تمام در بین اعضای هیئت علمی و یا درصد بالای دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی (ارشد، پی اچ دی، دستیار تخصصی) می‌توان نام برد. البته با تلاش حسینی شاهرودی نماینده شاهرود و میامی همچنین تفاهم‌نامه‌ای بین دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه صنعتی نیز برای همکاری‌های ملی و بین‌المللی امضا شده است.

*موضوع بین‌المللی شدن اما در سفر وزیر بهداشت مطرح شد این موضوع آیا الزام‌آور نبود؟

وزیر وقت بهداشت که در شاهرود این موضوع را مطرح کرد منظور رفتن به سمت الزامات بین‌المللی سازی بود چراکه باید از یک نقطه‌ای شروع کرد. اولین گام در راستای بین‌المللی سازی امسال برداشته‌شده است و یک موافق نامه برای تبادل فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی با یکی از دانشگاه‌های اندونزی امضا کردیم و تلاش داریم در طول دو سال آینده یک کنگره بین‌المللی نیز برگزار کنیم که موضوع آن احتمالاً گیاهان دارویی باشد. لذا این اقدامات در شاهرود آغازشده‌اند. دانشگاه همچنین مصوبات خوبی از هیئت امنای دانشگاه گرفته تا بتوانیم فعالیت‌های بین المللی را توسعه دهیم.

یکی از اقدامات خوب در این زمینه برنامه‌ریزی در برخی حوزه‌های آموزشی برای همکاری با یکی از دانشگاه‌های فرانسه است که به‌خصوص در حوزه طب سالمندی با توجه به اینکه میزان سالمندی ما از متوسط کشور بالاتر است می‌تواند این مراودات مفید واقع شود. امسال دعوت از یک استاد شاهرودی الاصل از دانشگاه‌های آمریکا برای برگزاری یک کارگاه تخصصی پژوهشی نیز یکی دیگر از اقدامات در همین راستا بود.

*در برخی رشته‌ها متأسفانه با کمبود متخصص مواجه هستیم دلیل این امر چیست؟

متأسفانه در برخی رشته‌های تخصصی و فوق تخصصی پزشکان به فعالیت در بخش‌های دولتی و دانشگاهی و شهرهای کوچک کمتر رغبت نشان می‌دهند و بیشتر ترجیح می دهند که در بخش‌های خصوصی و در کلان شهرها فعالیت کنند. خوشبختانه اخیراً ۲۶ نفر متخصص و فوق تخصص جدید جذب کردیم که بخش عمده‌ای از نیازمندی‌ها درزمینهٔ نیروهای تخصصی رفع شد.

دانشگاه علوم پزشکی شاهرود واحد مستقل ملی است و در شهرستان شاهرود به‌وضوح این امر دیده می‌شود که هرکجا ما دارای واحد مستقل بودیم مانند دانشگاه صنعتی شاهرود یا دانشگاه علوم پزشکی خیلی خوب پیشرفت کردیم به‌ همین دلیل هم انتظارات مردم از ما به حق بالاست و این مطالبه‌گری خوبی است که از سوی مردم و رسانه‌ها مطرح می‌شود و انتظارشان از این دانشگاه، عملکرد ملی و بین‌المللی است.

*و درباره وضعیت بخش قلب بیمارستان امام حسین(ع) توضیح دهید

 این بخش قلب و عروق (آنژیوگرافی و جراحی قلب) ضمیمه بیمارستان امام حسین (ع) بوده و وسعت بسیار زیادی دارد که دارای دو اتاق عمل، آی سی یو، سی سی یو، اورژانس و … است که خوشبختانه این بخش با مشارکت بخش خصوصی فعال‌ شده و به‌طور متوسط ماهانه از اعزام و ارجاع ۱۰۰ بیمار نیازمند به این خدمات تخصصی به خارج از شاهرود پیشگیری می‌کند.

*تعامل شما با بیمارستان خاتم‌الانبیاء (ص) شاهرود چگونه است؟

ما تعامل و همکاری بسیار خوبی را با دانشگاه آزاد شاهرود داریم منتهی طبعا هم کمبود منابع و امکانات و هم سیاست‌های متفاوت وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد در کشور وجود دارد که گاهی محدودیت‌هایی را هم برای همکاری به دنبال دارد.

ما معتقد هستیم وجود بخش خصوصی در حوزه سلامت یک ظرفیت است که در کنار بخش دولتی هم یک رقابت سالم را ایجاد می‌کند و هم قدرت انتخاب مردم را بالا می‌برد و ما از این توسعه‌ دانشگاه آزاد شاهرود استقبال می‌کنیم و از سوی دیگر دانشگاه علوم پزشکی باید نقش نظارتی خود را نیز ایفا کند چراکه متولی سلامت جامعه است و در نتیجه باید پیگیری کنیم که توسعه خدمات درمانی دانشگاه آزاد منطبق بر استاندارها باشد.

۴علت عمده ایجاد صدا در فک/ نشانه‌ سائیدگی مفصل فک

یک متخصص جراحی دهان، فک و صورت با اشاره به اینکه صداهای فکی عمدتاً نشانه تومور نیست، گفت: عمده علت این صداهای مفصلی، وراثت، تصادفات، اختلالات عضلانی ، ضربه و اکلوژن بیمار است.

محمدعلی آسایش، در آستانه برگزاری هفدهمین کنگره جراحان دهان فک و صورت در ارتباط با برگزاری سمپوزیوم محققین جوان، اظهار داشت: نهمین کنگره ایمپلنت خلیج فارس و هفتمین سمپوزیوم محققین جوان همزمان با هفدهمین کنگره جراحان دهان فک و صورت برگزار می‌شود و تمام دانشجویان و رزیدنت های تخصصی دندانپزشکی و پزشکی می‌توانند در این برنامه شرکت کنند.

وی افزود: بیش از ۴۰۰ عنوان مقاله و پوستر به دبیرخانه کنگره ارسال شده  است که رقم بسیار قابل توجه و بی سابقه بوده است که نشان از جایگاه بسیار خوب کنگره بین المللی جراحان دهان فک و صورت دارد.

دبیر علمی هفتمین سمپوزیوم محققین جوان ادامه داد: همه مقالات در جلسه داوری توسط اساتید برجسته و صاحب‌نظر مورد بررسی قرار گرفته و ۵۰ مورد از آنها به صورت سخنرانی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در هتل المپیک ارائه خواهد شد. همچنین حدود ۱۵۰ پوستر به صورت الکترونیک در دو روز با زمانی معادل ۲۴ ساعت، اختصاص به ارائه پوستر خواهد شد.

وی در ارتباط با بیشترین علت مراجعه به این جراحان اظهار داشت: به دلیل گستردگی رشته و همپوشانی آن با رشته های تخصصی گوش و حلق و بینی و پلاستیک میزان مراجعات بسیار بالا و به دلایل مختلف است ولی برخی از مراجعات مثل اختلالات مفصلی به صورت اختصاصی توسط جراحان دهان فک و صورت مورد بررسی و درمان قرار می گیرد.

آسایش با اشاره به اینکه درگیری مفصلی یکی از  مواردی به شمار می رود که توسط متخصصین جراحی دهان، فک و صورت مورد بررسی قرار می‌گیرد، گفت: این مسئله درمان های متفاوت دارویی و جراحی را اعم از ساده و پیشرفته در برمی‌گیرد و درگیری مفصلی می تواند سبب ایجاد صدا و درد فک در هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن شود. تصوراتی همچون صحبت کردن بیش از اندازه و یا خوردن غذاهای سفت به عنوان علل صداهای فکی باورهای غلط رایج در سطح جامعه است.

این جراح دهان فک و صورت، افزود: نقص مادرزادی در استخوان ها و عضلات ناحیه فک، ضربات دوران کودکی، شکستگی‌ها، سن و همچنین تصادفات از علل ایجاد درد مفصل به شمار می رود که در صورت بی‌توجهی می‌تواند به سبب دررفتگی فک و دیگر مشکلات مفصل گیجگاهی شود.

وی خاطرنشان کرد: صداهای ناحیه فک معانی و تفاسیر مختلفی دارد و از طیف ساده تا گسترده را شامل می‌شود که درمان‌های مختلفی را به همراه دارد ولی آنچه حائز اهمیت بوده این است که افراد در صورت مواجهه با این صداها در ناحیه فک آن را جدی گرفته و حتما به جراح دهان، فک وصورت مراجعه کنند زیرا تشخیص و درمان به موقع بسیار حائز اهمیت است و از مشکلات آتی جلوگیری خواهد کرد.

خدمات دندانپزشکی به ۱۱هزار بیمه‌شده تامین اجتماعی شاهرود ارائه شد

شاهرود – رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود بابیان اینکه این مرکز تنها واحد درمانی استان با سه یونیت دندانپزشکی فعال است، گفت:خدمات دندانپزشکی به ۱۱ هزار بیمه‌شده تامین اجتماعی ارائه شد.

محمدهادی عرب احمدی عصر یک‌شنبه در گفتگو با خبرنگاران ضمن بیان اینکه طی ۹ ماهه امسال ۱۱ هزار و ۲۵۲ نفر از خدمات دندانپزشکی پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود بهره‌مند شدند، ابراز داشت: این مرکز با حداکثر ظرفیت واحد دندانپزشکی مشغول به ارائه خدماتی نظیر ویزیت، کشیدن، پر کردن، جرم‌گیری و گرافی دندان است.

وی بابیان اینکه این مرکز تنها واحد درمانی سازمان در استان سمنان با سه یونیت دندانپزشکی فعال محسوب می‌شود، اضافه کرد: تنها نارضایتی مردم در این حوزه نوبت‌دهی واحد دندانپزشکی به دلیل حجم بالای متقاضیان استفاده‌کننده از خدمات است.

رئیس پلی کلینیک شهید بیاری شاهرود بابیان اینکه در واحد دندانپزشکی این مرکز کیفیت خوب و مناسب مواد مصرفی ارائه می‌شود، ابراز داشت: تجهیزات به‌کاررفته در این مرکز بر اساس تایید وزارت بهداشت و اولویت برندهای داخلی خریداری و نصب‌شده است.

عرب احمدی بابیان اینکه طی بازه زمانی ۹ ماهه بیش از ۲۲۲ هزار نفر توسط پزشکان عمومی و متخصص ویزیت شدند، تصریح کرد: ۱۳ هزار و ۷۹۰ مورد خدمات آزمایشگاهی، ۱۱ هزار خدمات مامایی به شهروندان شاهرودی ارائه‌شده است و همچنین پنج هزار نفر نیز از خدمات رادیولوژی دیجیتال، فک کامل و رادیوگرافی دندان بهره‌مند شدند.

وی اضافه کرد: در حال حاضر بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی می‌توانند علاوه بر سیستم نوبت‌دهی تلفنی از سیستم نوبت‌دهی اینترنتی به آدرس www.nobatdsemnan.tamin.ir  و همچنین از طریق تلفن همراه با کد دستوری #۲۳*۱۴۲* نیز برای دریافت نوبت و استفاده از خدمات اقدام کنند.

اگر شما هم از آمپول دندانپزشکی می ترسید؛ بخوانید!

زمانی که برای انجام کارهای دندان به دندانپزشکی مراجعه می کنید پزشک در ابتدا اقدام به بی حس کردن دندان شما با آمپول دندانپزشکی می پردازد تا درد کمتری حس کنید . نوع سوزن آمپول و محل تزریق و سرعت پزشک در تزریق آمپول از عواملی هستند که در کاهش یا افزایش درد تزریق موثرند . برای آشنایی بیشتر با این موضوع با پرشین وی همراه باشید.

نحوه تزریق آمپول دندانپزشکی

خیلی ها حاضرند درد دندان را تحمل کنند، ولی به مطب دندانپزشکی نروند. وقتی از آن ها سوال می کنیم: چرا؟ ، می گویند: از آن آمپول دندانپزشکی می ترسم! این آمپول فلزی چیست و چرا لازم است قبل از ترمیم دندان حتما به شما آمپول تزریق شود؟ اصلا چند نوع داروی بی حسی وجود دارد و آیا برخی از دندانپزشکان در تزریق داروی بی حسی خست به خرج می دهند؟

داروهابی حسی چند نوع هستند؟

به طور کلی داروهای بی حس کننده دندان و لثه در دندانپزشکی به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:

۱) گروه اول، داروهایی هستند که در آنها از ماده بی حس کننده لیدوکایین به همراهآدرنالین استفاده شده است.

آدرنالین باعث می شود عروق خونی در ناحیه ای که آمپول بی حسی تزریق شده است تنگ شده و داروی بی حسی لیدوکایین همان جا در کنار عصب دندان بماند و دندان را برای مدت طولانی بی حس کند.

ولی آدرنالین کمی باعث تپش قلب نیز می شود، بنابراین افرادی که بیماری قلبی عروقی دارند، نباید از این نوع داروی بی حسی استفاده کنند، چون باعث تپش قلب و خطر برای آنها خواهد شد.

۲) گروه دوم داروهایی هستند که فاقد آدرنالین هستند، بنابراین گرچه اثر کوتاه مدت تری دارند، ولی بعضی بیماران خاص باید از این دارو استفاده کنند که تفاوت قیمت چندانی با اولی ندارد.

اگر شما بیماری خاصی دارید، حتما قبل از تزریق آمپول، آن را با دندانپزشک تان در میان بگذارید تا داروی بی حسی مناسب را برای شما تزریق کند.

● بی حسی دردناک

همه حرف و حدیث ها پشت سر درد ناشی از آمپول دندانپزشکی است، ولی چرا تزریقآمپول دندانپزشکی بی حسی این قدر دردناک است؟ دلیل اش این است که تزریق مقدار زیادی داروی بی حسی می تواند به بافت های محل تزریق فشار وارد آورده و باعث درد شدید شود.

ترس از آمپول دندانپزشکی

البته دندانپزشک می تواند روش هایی را در پیش بگیرد که تزریق داروی بی حسی درد کمتری برای شما ایجاد کند.

اگر کارپول داروی بی حسی کمی گرم باشد و این محلول به صورت کمی گرم تزریق شود، درد هنگام تزریق کاهش می یابد.

برخی از آمپول دندانپزشکی سر سوزن های بول شده ای دارند که هنگام ورود به بافت لثه درد و ناراحتی کمتری ایجاد می کنند. مهم تر از همه سرعت تزریق داروی بی حسی به وسیله دندانپزشک است.

درست اش این است که یک آمپول بی حسی دندانپزشکی خیلی آرام و طی یک دقیقه به درون لثه تزریق شود، در این صورت درد ناشی از تزریق بسیار کاهش خواهد یافت.البته فراموش نکنید تزریق در برخی از نقاط دهان کلا دردناک است. یکی از مهم ترین این نقاط که تزریق در آن داد شما را درمی آورد، لثه پشت دندان های پیشین بالا یا ناحیه «دوگا» است.

محل تزریق آمپول بی حسی

در مطب دندان پزشکی شاید بپرسید که دندانپزشک چرا وقتی می خواهد روی دندانآسیای شما کار کند، آمپول را درون لپ تان تزریق می کند؟ جالب است بدانید که برای تزریق داروی بی حسی در دهان، نقاط مشخصی وجود دارد که در این نقاط، اعصاب مربوط به فک، لثه و دندان های شما عبور می کنند.

معمولا برای بی حس کردن دندان های فک بالا، آمپول بی حسی در لثه مجاور همان دندان و یا به اصطلاح در پای همان دندان تزریق می شود، ولی اگر قرار باشد دندانپزشک روی دندان های آسیای فک پایین شما کار کند، ناحیه درون لپ شما را بی حس خواهد کرد.

از این محل، اعصاب اصلی فک پایین عبور می کنند که با این تزریق، کل این عصب بی حس خواهد شد و نشانه این که شما کاملا بی حس شده اید، این است که نیمی از زبان شما بی حس می شود.

برای کار کردن روی دندان های آسیای کوچک، عصب چانه شما بی حس می شود و شما حس می کنید چانه تان بی حس است.

گاهی لازم است برای بی حس شدن کامل دندان شما، آمپول بی حسی در کانال های خود دندان تزریق شود که این کار هنگام عصب کشی دندان شما انجام می گردد. گاهی لازم است داروی بی حسی، درون الیاف نگه دارنده دندان تزریق شود که این تزریق دردناک است، ولی دندان شما را در مواردی که به سختی بی حس می شود، کاملا بی حس خواهد کرد.

چرا بعضی دندان ها بی حس نمی شوند؟

علل زیادی برای بی حس نشدن دندان وجود دارد؛ مثلا عفونت در محل تزریق آمپول ، زیرا در اثر عفونت، محیطی اسیدی به وجود می آید که اثر داروی بی حسی را خنثی می کند یا وقتی که عفونت وجود دارد، تعداد پالس های دردناک به قدری زیاد است که داروی بی حسی نمی تواند تمام آنها را بلوکه کند.

در شرایط عفونی همچنین به علت التهاب، عروق خونی اطراف ناحیه عفونت زیادتر می شود و داروی بی حسی را خیلی سریع از محیط خارج می کند. گاهی بعضی از نواحی فک دارای عصب گیری چندگانه است و وقتی ناحیه با روش معمول بی حس می شود،عصب های فرعی ناحیه بی حس نمی شوند و بیمار هنوز درد دارد.

ضمن این که فک همه آدم ها مثل هم نیست و تفاوت های آناتومیک زیادی بین آن ها وجود دارد. از آنجایی که دندان پزشکان به طور معمول برای بیماران تزریقات مشابهی را انجام می دهند، این تفاوت آناتومیکی می تواند باعث شود تا تزریق در محل مناسب صورت نگرفته باشد. همچنین در مواردی که بیماران از داروهای مخدر، آرام بخش و مواد اعتیادآور استفاده می کنند، آستانه تحمل دردشان کاهش پیدا می کند.

بی حس کردن دندان با آمپول دندانپزشکی

به همین دلیل این افراد با میزان مصرف داروهای متداول بی حسی، بی حس نمی شوند و نیاز به مقدار بیشتری تزریق برای رسیدن به بی دردی کامل دارند. در خصوص موارد دیگر هم باید گفت که گاهی تکنیک های غلط تزریق توسط دندان پزشک یا استفاده از داروهای تاریخ گذشته باعث می شود داروی بی حسی، اثر خودش را از دست بدهد.

● کی اثر بی حسی از بین می رود؟

قسمت خوب ماجرا وقتی است که کار دندانپزشکی روی دندان شما تمام شده و می خواهید مطب را ترک کنید. حالا حتما با خودتان می گویید کی از شر این بی حسی خلاص می شوم؟ مدت زمان باقی ماندن اثر داروی بی حسی بر اساس نوع ماده بی حسی متفاوت است.

برخی از داروهای بی حسی دندانپزشکی اثری کوتاه مدت و برخی اثر بلندمدت تری دارند. معمولا داروهای بی حسی ظرف یک و نیم ساعت اثرشان کم کم از بین می رود، ولی نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که اگر فک پایین شما بی حس است، مراقب باشید زبان تان را گاز نگیرید.

خونریزی زبان کودک پس از دندانپزشکی

این مشکل به خصوص برای کودکان پیش می آید که ناگهان پدر و مادر پس از خارج شدن از مطب دندانپزشکی متوجه می شوند که زبان کودک شان خونین و مالین است چون کودک بی حس است، متوجه نیست که زبان اش را گاز گرفته است و این فشار آن قدر ادامه می یابد که باعث خون ریزی زبان می شود. راه پیشگیری این است که در این مواقع قبل از خروج از مطب، یک رل پنبه را گاز بگیرید و زبان تان را کنترل کنید.

● اسپری قبل از تزریق

یکی از روش هایی که می تواند درد ناشی از تزریق آمپول دندانپزشکی را کاهش دهد، استفاده از اسپری بی حس کننده موضعی در محل تزریق است. می توانید از دندانپزشک تان بخواهید این کار را برای تان انجام دهد، در این صورت او مقداری از اسپری بی حس کننده را روی پنبه می ریزد و روی لثه محل تزریق آمپول بی حسی قرار می دهد.

این پنبه حدود یک دقیقه در محل باقی می ماند و لثه را به صورت سطحی بی حس می کند. در این صورت شما هنگام ورود نوک سوزن در محل تزریق متوجه درد ناشی از تزریق نخواهید شد.

اصلا به او نگویید: «برویم دندانپزشکی، آمپولی در کار نیست» ، چون در این صورت با دیدن آمپول اعتمادش را به شما و دندانپزشک از دست خواهد داد. دندانپزشکان با شگردهایی مثل تاباندن نور در صورت کودک و رد کردن آمپول از پشت سر کودک سعی می کنند ترس ناشی از تزریق را کاهش دهند.

بیشتر بدانید عوارض خطرناک آمپول های بی حسی

“داروهای دندانپزشکی” که پزشکان در مطب ها استفاده می کند حاوی موادی هستندکه برای سلامتی “مغز” و “قلب” بسیار ضرر دارند.

دانشمندان با انجام آزمایشاتی روی ۱۸۰۰ داوطلب دریافته اند افرادی که به مطب دندانپزشکی زیاد مراجعه می کنند دارای روحیه ای خشن و “عصبی” هستند و دندان های آن ها عامل اصلی اعصاب به هم ریخته ی آن ها است.

پزشکان توصیه می کنند افراد با رعایت “بهداشت دهان و دندان” و مصرف “میوه و سبزیجات” و “آب” فراوان می توانند دندان هایی سالم و زیبا داشته باشند و دیگر نیاز به رفتن به مطب دندانپزشکی نیست.

آغاز ثبت نام آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی از سه شنبه

ثبت نام برای آزمون دکتری تخصصی رشته های علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی، داروسازی و دندانپزشکی از سه شنبه ۱۶ بهمن آغاز می شود. این آزمون اردیبهشت ۹۸ برگزار می شود.

شرایط برگزاری آزمون پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تخصصی رشته های علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی، داروسازی و دندانپزشکی با هدف تأمین نیروی انسانی متعهد و متخصص اعلام شد.

ثبت نام به صورت اینترنتی است و داوطلبان از ۱۶ تا ۲۷ بهمن ۹۷ می توانند با مراجعه به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی در این آزمون ثبت نام کنند.

آزمون دکتری تخصصی در ۴۵ رشته علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی، ۱۳ رشته داروسازی و ۲ رشته دندانپزشکی در روزهای ۱۲ و ۱۳ اردیبهشت ۹۸ برگزار می شود.

ضوابط و شرایط ثبت نام و برگزاری آزمون:

داوطلبانی مجاز به شرکت در آزمون هستند که دارای شرایط عمومی زیر در تمام ادوار تحصیلی و مراحل شغلی باشند: ۱- برخورداری از سلامت و توانایی جسمی به تناسب رشته انتخابی و عدم اعتیاد به مواد مخدر. ۲- واجد کلیه شرایط عمومی متداول در آزمونهای مختلف کشور. ۳- اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان مندرج در قانون اساسی. ۴- پذیرفتن قانون اساسی و عدم مخالفت با نظام جمهوری اسلامی ایران. ۵- عدم وابستگی تشکیلاتی به احزاب و گروههای محارب و ملحد و هواداری از آنها. ۶- نداشتن سوء پیشینه کیفری. ۷- عدم اشتهار به فساد اخلاقی.

شرایط اختصاصی برای ثبت نام رشته های علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی، داروسازی و دندانپزشکی:

۱- دارا بودن دانشنامه کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) مرتبط یا دکتری حرفه ای (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، دامپزشکی و علوم آزمایشگاهی)

۲- داوطلبان برای شرکت در آزمون صرفاً مجاز به انتخاب یکی از دوره های دکتری تخصصی یا پژوهشی هستند که باید در فرم ثبت نام نسبت به انتخاب یکی از آنها اقدام کنند.

۳- دانشجویان نیمسال آخر تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری حرفه ای با ارائه گواهی مبنی بر فراغت از تحصیل تا تاریخ ۳۱ شهریور ۹۸ مجاز به شرکت در آزمون هستند.

۴- داوطلبان حداکثر مجاز به ثبت نام در دو مجموعه یا رشته (با رعایت مدارک مورد پذیرش آن رشته) هستند.

۵- پذیرفته شدگان نهایی آزمون دکتری تخصصی (Ph.D) سال تحصیلی ۹۸-۹۷ که در دانشگاه ثبت نام نکرده اند یا انصراف داده اند، مجاز به شرکت در این آزمون نیستند. در غیر این صورت، مسئولیت عواقب بعدی بر عهده داوطلب خواهد بود. این محرومیت شامل پذیرفته شدگان شهریه پرداز نمی شود.

۶- داوطلبان می توانند قبل از شروع و یا پایان طرح تعهدات نیروی انسانی در آزمون شرکت کنند و در صورتیکه در حین انجام طرح نیروی انسانی در آزمون قبول شوند، امکان ترخیص ایشان برای ادامه تحصیل فراهم می شود.

۷- عدم اشتغال به تحصیل در دوره های دکتری تخصصی و پژوهشی یا دستیاری تخصصی در کلیه مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی کشور

۸- دارا بودن یکی از مدارک زبان انگلیسی به شرح جدول اعلام شده در دفترچه ثبت نام.

۹- مشخص بودن وضعیت نظام وظیفه عمومی برای داوطلبان مرد آزمون دکتری تخصصی (Ph.D) رشته های علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی

۱۰- اتباع خارجی متقاضی شرکت در آزمون ورودی در دوره دکتری تخصصی رشته های گروه پزشکی سال تحصیلی ۹۹-۹۸ باید شرایط عمومی و اختصاصی آزمون را دارا باشند.

۱۱-با توجه به آیین نامه تسهیل ادامه تحصیل دانشجویان ممتاز و استعداد درخشان به مقاطع بالاتر در وزارت بهداشت که در دفترچه آمده است کسانی که طبق آیین نامه حائز شرایط استفاده از این سهمیه هستند، باید جهت دریافت معرفی نامه به معاونت آموزشی دانشگاه محل تحصیل مراجعه کنند و هنگام ثبت نام آن را همراه سایر مدارک ارسال کنند.

۱۲- تمامی داوطلبان متقاضی شرکت در آزمون دکتری پژوهشی و دکتری تخصصی (Ph.D) سال تحصیلی ۹۹ -۹۸ دانشگاه علوم پزشکی ارتش و بقیه ا… (عج) باید عضو رسمی نیروهای مسلح (سپاه پاسداران، ارتش، نیروی انتظامی، وزارت دفاع) باشند و با ارائه گواهی عضویت از محل خدمت، مجاز به شرکت و انتخاب دانشگاه هستند.

داوطلبان باید همزمان با تکمیل فرم ثبت نام، نسبت به ارسال مدارک اسکن شده خود به صورت اینترنتی به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی اقدام کنند. داوطلبان موظفند پس از صدور کد
رهگیری آن را به همراه نسخه چاپ شده از فرم ثبت نامشان برای مراحل بعدی آزمون نزد خود محفوظ نگه دارند.

اعلام هزینه ثبت نام و محل برگزاری آزمون

هزینه ثبت نام آزمون کتبی مبلغ ۷۵۰ هزار ریال (۷۵ هزار تومان) و استفاده از خدمات پیامکی ۵ هزار ریال (۵۰۰ تومان) است. داوطلب باید با مراجعه به سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی نسبت به خرید اعتبار اقدام کند. داوطلبانی که متقاضی شرکت در دو رشته (یا مجموعه) هستند باید برای هر یک پرداخت جداگانه انجام دهند.

مدارک لازم جهت اسکن و ارسال اینترنتی در دفترچه راهنمای ثبت نام آزمون دکتری تخصصی گروه علوم پزشکی منتشر شده است.

آزمون دکتری تخصصی و دکتری پژوهشی رشته های علوم پایه، بهداشت و تخصصی، داروسازی و دندانپزشکی سال تحصیلی ۹۹-۹۸ در مناطق دهگانه آمایشی در شهرهای تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد، اهواز، کرمان، زنجان، ساری و کرمانشاه برگزار می شود.

از تمامی پذیرفته شدگان آزمون دوره دکتری تخصصی و پژوهشی (Ph.D) رشته های علوم پایه پزشکی، بهداشت تعهد خاص یا عام بر اساس اعلام نیاز از یکی از دانشگاهها و با تشخیص کمیسیون تعهدات خاص وزارت متبوع اخذ می شود.

بر اساس قانون «سنجش و پذیرش دانشجو در دوره های تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور» مجلس شورای اسلامی، سنجش و پذیرش در مقاطع دکتری تخصصی و دکتری پژوهشی بر اساس شیوه پذیرش و درصد آزمون کتبی و سوابق آموزشی انجام می گیرد.

در شیوه پذیرش دکتری تخصصی ۵۰ درصد به آزمون کتبی، ۲۰ درصد به سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، ۳۰ درصد به مصاحبه علمی اختصاص دارد.

در شیوه پذیرش دکتری پژوهشی ۳۰ درصد به آزمون کتبی، ۲۰ درصد به سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، ۳۰ درصد به مصاحبه علمی و ۲۰ درصد به تهیه طرح واره اختصاص دارد.

آزمون کتبی به طور متمرکز و به صورت سؤالات چهارگزینه ای و دارای نمره منفی، توسط مرکز سنجش آموزش پزشکی وزارت بهداشت برگزار می شود.